Een nieuwe tv uitkiezen moeilijk?

Een nieuwe tv uitkiezen moeilijk

Als je een nieuwe tv met een groter beeldscherm en betere beeldkwaliteit wilt, dan heb je ongelooflijk veel keuze. Een tv met een beeldkwaliteit die 5 jaar geleden nog uit als uitstekend gold, is nu alweer tegen een mooi bedragje te koop in het middensegment. Je gaat er door de snelle technologische ontwikkelingen bijna altijd op vooruit als je een nieuwe tv aanschaft. Maar wat is een goed formaat, hoe ga je na wat de beeldkwaliteit voor je nieuwe apparaat is, en wat zijn de mogelijkheden van je nieuwe televisie? In dit artikel helpen we je om een keuze te maken als je tv’s gaat vergelijken.

Kies de schermgrootte die past in je interieur

Je zult het niet geloven, maar er is een formule waarmee je de ideale schermgrootte van je tv kunt bepalen. Die hangt af van de afstand van je favoriete zitplek tot de tv. Als die afstand groter wordt, dan heb je uiteraard een grotere tv nodig om een mooi beeld te krijgen en comfortabel te genieten van een film. Meet de afstand tussen die zitplek en de plek waar de tv komt te staan. Die afstand deel je door 2, 5. Die grootte is de ideale maat in inches voor de beelddiagonaal van je nieuwe tv.

Kijk naar de schermfrequentie

De schermfrequentie is de snelheid waarmee het beeld ververst wordt. Die wordt door de fabrikanten van tv’s vaak aangeprezen als het meest essentiële kenmerk van een goede tv. Sommige aanbieders stunten met frequenties van 1000 Hertz of meer. In de praktijk zorgt een hogere frequentie echter nauwelijks voor een beter beeld. Je oog kan namelijk frequenties boven de 250 Hertz heel moeilijk waarnemen. Dit is dus een onderdeel dat veel minder uitmaakt dan tv-fabrikanten je willen laten geloven.

Draai er omheen

Sommige tv is hebben een fantastisch beeld als je ze van vooraf bekijkt. Bekijk je ze vanaf een schuine hoek, zoals sommige van je gasten zullen gaan doen op een drukke avond, dan verslechtert het beeld. Er is bijvoorbeeld een sterke reflectie van zonlicht op het glas, of de kleuren worden veel minder duidelijk. Als je tv’s gaat vergelijken, bekijk ze dan altijd even uit meerdere hoeken. Je zou zomaar forse verschillen kunnen zien tussen de modellen.

LED of OLED?

OLED tv’s zijn een nieuwe technologie en hebben vaak een betere beeldkwaliteit. Vaak verschilt de kwaliteit ervan minder met de wat oudere LED technologie dan mensen denken. Een goede kwaliteit LED-tv heeft een mooier beeld dan een goedkope OLED-tv. Als je ze in een tv-winkel met elkaar vergelijkt, loop je trouwens tegen een probleem aan – in de meestal felle TL-verlichting van de winkel ziet een LED-beeldscherm er vaak het beste uit, terwijl een OLED-scherm juist tot zijn recht komt in sfeerlicht, zoals dat van je huiskamer. Deze twee technologieën eerlijk vergelijken is dus makkelijker gezegd dan gedaan.

Bedenk of een 4k-scherm zin heeft

4k tv’s hebben vier keer zoveel pixels per vierkante centimeter als een normale tv. In theorie kun je dus je films en series in een vier keer hogere resolutie kijken. Het addertje onder het gras is dat je dit ultrascherp beeld alleen ziet als de film of serie in kwestie ook in 4k-kwaliteit is opgenomen. Als jouw favoriete streaming diensten geen of weinig 4k-films in de catalogus hebben, dan is 4k-tv een stuk minder waardevol voor jou. 4k-tv’s zijn bovendien flink wat duurder dan normale HD-tv’s.

Recht zo die gaat

Gebogen tv’s zien er bijzonder uit, en natuurlijk claimen de fabrikanten ervan dat dit een grote verbetering voor je kijkervaring oplevert. In de praktijk is het vooral een kwestie van smaak of je zo’n gebogen scherm aangenaam vindt. De meeste recensenten zijn het erg namelijk over eens dat een buiging in het scherm eigenlijk niet voor een beter beeld zorgt. Kies dus gewoon voor een rechte tv, als je geen speciale reden hebt om voor gebogen te gaan.